چندین صراف در افغانستان به ایندیپندنت فارسی گفتند که دوشنبه، ۹ بهمن (۲۹ ژانویه)، هر دلار آمریکایی تا ۷۵ افغانی مبادله شده است.
این صرافان پیشبینی کردند که افزایش بیشتر ارزش دلار در برابر افغانی در روزهای آینده نیز محتمل است.
این در حالی است که نرخ برابری دلار آمریکایی مقابل افغانی در آبان افت داشت و از ۸۰ افغانی به کمتر از ۶۸ افغانی رسید، اما بار دیگر بهتدریج ارزش دلار افزایش یافت.
بانک مرکزی افغانستان که اینک در کنترل طالبان است، دوشنبه، ۹ بهمن (۲۹ ژانویه)، اعلام کرد که چهارشنبه هفته جاری ۱۷ میلیون دلار را در مزایده به فروش میرساند.
17 رجب المرجب 1445- د افغانستان بانک الی مبلغ (17) میلیون دالر امریکایی را طی داوطلبی به روز چهارشنبه مؤرخ 19 رجب المرجب 1445(1402/11/11) بطور لیلام بفروش می رساند. بدینوسیله از بانکها و شرکت های صرافی و خدمات پولی واجد شرایط تقاضا مینماید تا در این داوطلبی اشتراک نمایند pic.twitter.com/g7fmNT0iAS
— Da Afghanistan Bank- Afghanistan (@AFGCentralbank) January 29, 2024
این بانک از شرکتهای خدمات پولی و صرافیها خواسته است که در این مزایده شرکت، و حسابهای خود را در پایان روز تسویه کنند. طالبان میکوشند با تزریق دلار به بازارها از افت بیشتر ارزش افغانی جلوگیری کنند.
با سرنگونی نظام جمهوری در افغانستان که از حمایت غرب برخوردار بود، نرخ برابری دلار در برابر افغانی به میزان چشمگیری افزایش یافت و نرخ برابری و تبادل آن حتی به ۱۱۷ افغانی نیز رسید، اما با سرازیر شدن بستههای دلار به افغانستان، بار دیگر ارزش افغانی در برابر دلار افزایش یافت.
بخش عمده اقتصاد افغانستان به کمکهای خارجی وابسته است و با کاهش این کمکها، ارز ملی این کشور ارزش خود را از دست میدهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از ماهها پیش، بستههای پول نقد حاوی دلار تحت عنوان «کمکهای بشردوستانه» به صورت هفتگی وارد افغانستان میشود. بیشتر این پولها، کمکهای مالی ایالات متحده آمریکا است که به فعالیتهای بشردوستانه از طریق نمایندگیهای سازمان ملل در افغانستان اختصاص دارد و بخشی از معاش کارکنان دولتی رژیم طالبان نیز از همین راه پرداخت میشود. ورود این بستهها به افغانستان، باعث گردش دلار در بازارهای مالی افغانستان شده است و این بازارها با کمبود دلار مواجه نیستند.
اما افغانی، ارز ملی افغانستان، در بازارهای کشور کمیاب است و رژیم طالبان بهدلیل نداشتن مشروعیت جهانی، قادر به چاپ پول نیست. کمبود ارز ملی باعث شده است که نرخ برابری آن مقابل ارزهای خارجی افزایش یابد. بانک مرکزی افغانستان فوریه ۲۰۲۱ اعلام کرد که اسکناسهای جدید این کشور در لهستان چاپ شده است، اما پس از آن دیگر طالبان نتوانستند برای چاپ اسکنانس درخواست دهند.
۱۰ روز پیش سربازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) اعلام کرد که هر ۱۰ تا ۱۴ روز، میانگین ۸۰ میلیون دلار به کابل اتقال مییابد و به حساب معینی متعلق به سازمان ملل در یکی از بانکهای خصوصی واریز میشود.
سربازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان گفت که بستههای کمکهای نقدی، به بانک مرکزی افغانستان که در کنترل و زیر نظارت طالبان است، منتقل نمیشود. سیگار پیشتر گفته بود که سازمان ملل از دسامبر ۲۰۲۱ تا ژوئیه ۲۰۲۳ معادل ۲.۹ میلیارد دلار برای حمایت از فعالیتهای بشردوستانه به افغانستان انتقال داده است.
پس از انتقاد شماری از کاربران شبکههای اجتماعی از ارسال بستههای ۴۰ میلیون دلاری نقد به افغانستان و احتمال دسترسی طالبان به این پولها، سیگار از اردیبهشت سال جاری به این سو از رسانهای کردن مبالغ معین پول نقد ارسالی به افغانستان خودداری کرد.